Thursday, January 28

sila komen!!!

"kawen awal ataupun kawen semasa belajar...."
salah ke???



8 comments:

::SizuKa:: said...

"kawen awal ataupun kawen semasa belajar...."

salah ke???

**************************
bagi aku, takde salahnya as long dah cukup syarat, mampu, sedar dan tahu macam mana nak pikul tanggungjawab.

kalau kawen awal, itu tandanya jodoh sampai awal.maybe? Allah dah tentukan right?

kalau kawen masa belajar, mungkin kurang enak sikit (bagi aku) terutama bagi lelaki sebab kalau dia pon tengah belajar, mana nak korek duit bela makan minum isteri. takkan nak harapkan bantuan ibubapa semata-mata. sampai bila. so, apa yang penting di sini its better cari duit dulu, baru kahwin. nanti bila dah ada anak, lagi banyak duit kena pakai. sebab bilangan ahli keluarga sudah bertambah. hehe.

tapi, kalau dah sampai tahap kena wajib kahwin tu, kahwin je la. hindari dari maksiat atau perkara-perkara buruk yang tak diingini berlaku. erk.

p/s : waa. semangat apa tah pagi-pagi komen pasal kawin ni. haha. ni pendapat aku je ok.

Atiqah said...

x salah..dua2 x salah..
tp check dlu la dri sndri dan pasangan..

1. duit ckup x?
2. bila dh kawin tggjwb bertmbh, kalo msh bljr, boleh ke nk pikul tggjwb tu?
3. kalo setakat keperluan batin shj, perkahwinan mmg menjanjikannya, tp keperluan rohani..lelaki itu sudah ckupkah utk membimbing ke jln yg Allah redhai..kte sbg pmpn sudah lengkapkah utk mnjd istri solehah di sisi suami??
4. perkahwinan melibatkan keluarga juga..berkawin x bermkna hye anda berdua..nnt wujud keluarga mertua, ipar duai dan sbgnya..sudah bersediakah anda dan mereka utk hdup bersama??
5. kalo kawen awl duit dh penuh kocek..its fine la..kalo kawen awl ataupun kawen msa bljr..dua2 pun msh bljr...duit nk hrp dr family ke?? x jatuh ke maruah lelaki mas kawin pkai pnjmn?? lepas kawin berhutang keliling pngg??PTPTN nk kena byr...

renung2kn lah..
sy berckp berdasarkan pemerhatian dan kajian yg dibuat melihatkan keadaan sekitar sy...

fatiha said...

terima kasih atas pandangan anda semua...sgt berguna...

~~wink..wink~~

laila said...

depends
kalau mampu kawen je
ssh gak nk survive bla dh kawen tp masih belajar

fatiha said...

tp klau sume pn tk cukup...
tp kne kawin jgk cmne??

Atiqah said...

hmm kalo cmtu kena brni la nk tggung rsiko di kmdian hr..tp insyaAllah, perkahwinan kn diredhai Allah, pst de jln dlm setiap kesusahan..

eh nk kawin dh ke?
jgn lupe jemput

fatiha said...

eh..hehe..
blum la...
lambat lg...
just tanye pendapat je...

fahmi said...

wow..pnjg lebar btul komen drpd sizuka ngn atiqah 2 ye..
pe pn ak stuju ngn diorg 2..

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

love is the source of unity

love is the source of unity