Wednesday, October 12

DOA SEORANG ISTERI

Semoga aku menjadi isteri yang solehah, mentaati, menghormati dan menyayangi serta menyintai suamiku sehingga akhir hayatku..sehingga ke syurga..amin..




Ya Allah..
Kau ampunilah dosa ku yang telah kuperbuat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada terbatas
... Kau berikanlah aku kekuatan mental
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaran-Mu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan

Ya Allah…
Sekiranya suamiku ini adalah pilihan-Mu di Arash
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekiranya suamiku ini adalah suami yang akan membimbing tanganku dititian-Mu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untuk ku di Jannah-Mu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di Dunia-Mu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya
Sekiranya suami ku ini jodoh yang dirahmati oleh-Mu
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya

Tetapi ya Allah…Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku seorang
Kau tunjukkanlah aku jalan yang terbaik untuk aku harungi segala dugaan-Mu
Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan dunia-Mu
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya
Sekiranya suamiku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan
Kurniakanlah aku kekuatan Mu untuk aku memperbetulkan keadaanya
Sekiranya suamiku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena

Ya Allah…Kau yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan keterlanjuranku
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusanBimbinglah aku ke jalan yang Engkau RIdhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhirat-Mu
Sekiranya aku ingkar dan durhaka

Berikanlah aku petunjuk kearah rahmat-Mu
Ya Allah…Sesungguhnya aku lemah tanpa petunjuk-Mu
Aku buta tanpa bimbingan MuAku cacat tanpa hidayah-Mu
Aku hina tanpa Rahmat-Mu

Ya Allah…Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cobaan-Mu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agama-Mu
Bimbinglah aku menjadi isteri Solehah
Hanya pada-Mu,

Ya Allah…
Ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaan-Mu
Kerana aku sadar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yang kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan dunia-Mu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaran-Mu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujian-Mu

Ya Allah Tuhanku…….
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang solehah
Isteri yang sentiasa dihati
Amin, Ya Rabbal 'AAlamiiin…….

credit to: Siti Hajar

Tuesday, September 27

majlis konvokesyen

smlm 26hb genap la 4 bln aku mendirikan rumah tangga..haha..baru lg..smlm jgk la majlis konvokesyen tuk degree aku..tp smlm jgk la aku malas nk g nek pentas amik skrol degree aku..so.. tidak la aku menghadirkan diri..tp jubah dh amik..mesti la amik sbb da byr tuk sewa jubah tu kalau tk rugi la...hehe..

klau pegi mesti kne bgn awal, aku ni da la bgn lambat...mls ok nk bgn awal..hehe...pastu mesti duk dlm dewan lama..sejuk lg..lapa lg..aku da la kerap buang air kecik..sejuk2 tu makin kerap la plk...mesti ramai org n pelbagai bau perfume..lg la tk  tahan..kang merasa  la aku nek ambulans plk..jd aku amik keputusan tknk pegi..haha..alasan byk..lgpn famili tk dtg..

org kate rugi tk g sbb tkde kenangan..tp bg aku tkpe la..kenangan tu tetap ada dlm hati dn ingatan..aku da tulis kt blog aku ni so klau aku da tua pn aku mesti ingat..tk g pn tp dpt adiah dr adik beradik PERMANIS UKM..trima kasih ye sume yg wish n beri hadiah tu...hehe..walaupun aku tk hadir...sgt terharu ok..

rase sakit perut plk..adoii la..hehe...

mlm smlm kn ujan lebat gle..tp kejap je..tido mmg best..umah kitorg banjir plk..kt luar je la..nasib baik tk masuk dlm umah..klau tk abis la...yg luar tu pn jenuh nk basuh klau dlm mmg pengsan 25 jam tk bgn2 la..pastu pengsan blk pastu  bgn blk sampai patplohlima juta kali...ok merepek..

sbnrnya aku patut konvo thn lepas ngn coursemate yg lain..tp sbb aku ni hati tk bpe nk kuat haha..terpaksa la duk situ lg 6 bln atas sbb2 tertentu..hehe...aku tamat pengajian bln 12/2010..tp sbb konvo skali je setahun kne la tggu sampai bln 9 ni..

skrg status aku adalah graduan..tp nk carik keje skit punye susah..huh..skrg keje sambilan je..tp ok jgk la drpd tkde..tu je la nk cite..haha...

tahniah dan syabas kepada adik2 dan rakan2 yang berkonvo pd tahun ni selamat melangkah ke alam pekerjaan dan tk lupe jgk kpd ex-coursemate yg menyambung master dan berkonvo pd thn ni...tahniah..pasni sambung la phd plk ye..gud luck..

Majlis Konvokesyen UKM ke-39

daa...

Tuesday, September 20

saatnya ku menjadi milikmu

dah 3 bulan lebih aku kahwin tp blum pn cite lg kt blog ni..
hehhe...
mcm tkde mood n tktau nk mule cite dari mne...

moh kte cite...
aku selamat diakadkan dengan pilihan hati pada 26 mei 2011 pukul 11:30 pg di masjid Felda Raja Alias..di akadkan oleh imam masjid tersebut iaitu ustaz Musa berwalikan ayah aku..ustaz yang paling banyak kerenah..hehe..tapi time kami tu dia tkde la tanye mcm2..just bg ceramah n gelak2 je...dengan skali akad je aku sudah sah bergelar isteri kepada kekasih hati iaitu Harizal..Alhamdullillah..

pihak lelaki dari Segamat, tiba di rumah aku tepat pukul 10 pagi..sempat minum2 kejap dan kami terus berangkat ke masjid..singgah umah dulu sbb pengantin tktau masjid kt mne...hehhe..sampai je kt masjid, ustaz pn baru je sampai..yang ada kt masjid tu sebelah aku ayah, abang ipar aku, akak aku, anak sedara..ibu tk ikut skali sbb sibuk uruskan pasal makanan kt dapur..sebelah lelaki ade mak, akak, 2 org adik dan anak sedara...pastu ade jgk kawan2 aku dtg tgk..huhu..eh lupe lak..ade tukang solek n teman aku yg terbaik, Hana..thanks a lot dear...

jom tgk gambar2 kte nikah kt masjid....



ni time baru sampai masjid..tgh semak2 borang...tgk aku duduk ok je lg..tu  sbb blum  kne ceramah  panjang lg..tgk la lepas ni..haha

ustaz tu da mule bg ceramah..tgk aku duduk da mule tk betul da..haha...kebas ooo kaki..


kusyuk dengar ceramah...haha..tu kepala abg ipar aku..


antara rakan2 yang sempat hadir..sorry ea bgtau korg last minute..tp korg sempat  tgk jgk kn..hehe..hana, mai, naz..yg belakang tu adik naz..



ayah aku berwakil wali kpd tok imam..dia takut dia yg tersalah kang..hehe..


ade lg amanat tok imam ni kt kitorg...



mase akad nikah..time ni mcm kelakar..tgk la cmne aku duduk tu...da kebas sgt da tu...sume org muke serius je..cik abangku lg la serius muka..

bacaan doa selepas selesai akad nikah...dengan sekali lafaz je dia sah menjadi kekasih halal ku...alhamdulillah...

masuk part yang agak kelakar dan mcm main2 je..



tgh dengar ape yg tok imam suh wt..serius je muke...


salam dan cium tangan suami..sebenarnya malu2..sbb sume org pn tgk..haha


masing2 tengah tergelak sbb mcm kelakar...tok imam la punya pasal ni..hehe

pastu sarung cincin plk..time ni pn kotorg bleh gelak..sbb rase mcm kelakar..mcm betul ke ni??tk percaya...haha


bg mas kawin..rm200...tok imam siap kira lg sbb takut tk cukup..siot je..hehe..sume pn gelak jgk..malu la..


yang ni bace takliq...kne la serius tp tahan gelak je..







lastly..bersalaman dengan keluarga sendiri dan mertua..haha..


bergambar kenangan di hadapan masjid bersama tetamu yang hadir...eh..famili mertua je ade..famili aku sume da g kt kete..gle nk blk awal..haaha..


pengantin terlebih gembira..haha..

majlis ni dihadiri keluarga, saudara mara dan sahabat terdekat sahaja..kepada yg lain maaf ye sbb tk dapat menjemput semua..majlis yang ala kadar sahaja..yang wajib didahulukan..

Wednesday, August 31

selamat hari raya

selamat hari raya semua..
lamanya tk update blog ni..haha..
bizi sekarang ni..tp takde la bz sangat kot..
arini first time beraya di umah mertua kt segamat..
haha..kecoh betul budak2 ni...tk kurang jugak mak2 dan bapak2 budak pun lebih kecoh daripada anak2..hehe2...
ramai betul budak2 kecik..

tp duk umah je..g umah opah je smlm tu pn kejap je..
skrg ni ptg2 je ujan..tkleh nk jalan jauh skit..

selamat hari raya dan selamat hari merdeka semua..

Thursday, July 21

opis yang semakin bosan

bosan nye duk kt opis ni..letih je...
da la tkde keje...borang ni je la yg tinggal pn..
nasib baik la arini half day je keje..
sbb mlm ni kn ade bola..
malaysia vs chelsea..
tp aku bukan datang tgk  je...
suami keje kt bukit jalil..
mlm ni  kol 12 wt part time kutip sampai n bersihkan dataran kt bukit jalil tu..
selalu mmg banyak sampah oooo...
mmg letih la...tp tkpe la..
bleh tambah2 duit poket skit...
tp rase sgt bahagia dapat berkerja bersama2 suami...
org2 kt situ pn happening je..best la..
tkla rase bosan or rase mcm org luar...


tgh tggu suami datang amik kt opis ni..
sok mesti datang keje lambat..tp tkpela..
bukan ade keje pn...

Tuesday, July 19

setelah sekian lama

huhu...da lame tk update blog ni..
tk sempat dan tkde mase dan malas dan tkde idea..
sejak kawin ni kne keje lebih kuat skit..
nk tambah2 pendapatan...
badan pn letih2 je skrg ni...
tp gembira dan bahagia...
sangat bersyukur sbb aku dapat kawin awal walaupun tkde la awal sgt...
tp masih lg belajar menyesuaikan diri dengan suasana baru..
masih lg mcm dulu..
blum berubah lg..
adehh!!!!!


Sunday, May 29

selamat semuanya

salam..
alhamdulillah..sumenya da selesai dan selamat...
terima kasih Ya Allah...

terima kasih juga kepada yg wish selamat kepada kami berdua...

Sunday, May 22

makin dekat...

salam...
hari ni dah 22hb..lg 2 hari lg kene keje...pastu cuti..
tinggal beberapa hari lagi nk ubah status..huhu..
rase mcm tk percaya la pulak..
umah pn tk brape nk dpt lg..

moga semuanya dipermudahkan...
aminn....


Thursday, May 12

risau..

skrg ade kt depan opis..mcm bese la opis bukak pukul 830 tp aku da tunggu kol 730..
hari2 pn mcm tu..sok jumaat dan sabtu cuti..
yeeeeeyyy...

tgh menghitung hari jgk ni..
tinggal lg beberapa hari je lg...risau betul...
kebanyakannya da siap tp ada lg yg belum siap..
semoga Allah membantu kami..
amin...

harap semua rakan2 mendoakan sy...
aduh!!! laparnye...





Saturday, May 7

kecewa lg...

arini g menyelesaikan urusan yg belum selesai...

kali kedua g pn kesudahannya masih juga sama..masih mengecewakan jgk...

tp tkpe la mudah-mudahan semuanya berjalan dengan lancar dan yg penting secara sederhana dan mengikut syariat...

perjalanan dari dengkil ke seremban lancar je..

cume skrg ni byk sgt kereta2 yg rosak dekat highway...tayar bocor la..kurang air la..enjin berasap la..mcm2..

tp masa nk blk dengkil, keluar je susur seremban terus jem...mcm sardin..nasib jugak nek moto..tp takut jgk sbb byk lori yg besa2..

rupanya ade accident...teruk jgk la..rasenye mcm tkde sape yg selamat sbb hanya ada bomba, polis ngn on tow bomba je...tkde ambulans pn...kereta mmg remuk teruk gle..klau ade mangsa yg masih hidup mmg ajaib la..

mmg seram..pastu sepanjang jalan tu mesti ade kereta yg rosak kt laluan emergency..

pastu skrg ni byk betul lori besa2 kt atas jln raya ni..pastu laju lak tu...kecut perut....

semoga setiap perjalanan yg akan mahupun sedang aku dan bakal suami ku tempuh sentiasa dalam lindungan dan rahmat Yang Esa...amin...

daaaa..



Sunday, March 13

belum sempat lg nk update blog..

huhuhu



Monday, February 28

Monday, February 21

tarak tajuk..

aiyakkk....

da lame tk update blog...

sorry ye..skrg tk sempat la nk update..

byk keje ni...

sape ade keje kosong sila bagitau sy ye..

sekian...



Monday, February 7

GEGAR 1,000 BLOG OLEH BEN ASHAARI




tetibe teringin nk join gegar blog kt blog saudara ben..huhu...

meh join ramai2..klau nk join bleh n nk tgk syarat2nye.. bleh la klik sini


klau nk join mesti sertakan dengan ayat seperti di bawah dalam entry anda...

...

....

.....




SAYA SOKONG DUNIA BLOG dan SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ??


ade masa lg sampai 8hb feb 2011 jam 1800...



Friday, February 4

kesunyian...bersendirian..

hari ni hari kedua raya cina..

masih keseorangan di rumah sewa..

sbb tk jumpa jalan untuk pulang ke kampung...

hehe..

aku tipu..

sbnrnya tkde mood n tktau ape nk update..

tp terasa teringin nk update..

tp tkde idea or cerita nk update...

ntah pape ntah..


sejak keje ni makin banyak duit abis..

tp tkde bende pn aku bli..

impian nk simpan duit gaji banyak2 tu mcm da jd kenangan je

tk penahnye nk menjadi...

menjadi semakin mustahil ade la..

heheh..


pusing kepala aku...

susah betul..

rasa macam nk putus asa je..

tp tk bole la..


da la..

nant sambung lagi..

rasa macam nk tido je skrg ni..

daaa...



Sunday, January 30

tkde stori yg best la nk update..

lgpn skrg tkde mood sgt..

nanti2 la updated..

daa



Wednesday, January 19

da ade kt opis...

dtg seawal jam 8 pagi..padahal opis bukak kol830..

mls plk nk buat keje pg2 ni..

adoi la...

malas2 tp wt keje jgk...

pagi2 haruslah bersemangat..

bulan ni tkde pape yg menarik..

yg ade cume pagi keje..ptg keje..malam keje..

pastu tido....

cmtu la dlm sebulan ni..

tp klau sabtu ahad lain plk..

pagi tido...ptg tido..mlm tido..

pastu tido jgk..

hehe



Monday, January 17

masih bekerja..

skrg jam laptop da menunjukkan angka 21:27..

tp teka di mana aku berada sekarang??

...............................

..............................

.............................

............................

...........................

..........................

........................

......................

..................

..............

..........

......

...

..

.

masih di ofis tercinta la sgt...

tiap2 ari mcm biasa la..

terpaksa ot...

terpaksa okey.........

nk carik duit lebih nk settle sume masalah...

masalah da settle nant aku blk awal...


tk sabar nk tunggu mase tu...

bln ni kne start simpan skit2 n bli brg keperluan skit2...

mggu ni balik segamat..

mggu dpn balik jempol..

haha...tp mggu ni kene abiskan keje sampai jumaat dulu..

isnin-khamis perlu kerja sampai malam...

bukan gle duit tp keperluan tuk masa skrg...

dlm 5 ke 6 bln lg aku nk balik awal je..

ot kadang2 je...


....heaven...

letih la..

nak sambung keje ni..

jp lg dalam kol10 lebih balik...

arie jemput...

daa..




sticky mode...scroll ke bawah untuk entry baru..(kalau ade la)..

blog ini sedang under maintainance



Wednesday, January 12

"kalau nk kawin kne ade duit"

betul ke kalau tkde duit tkleh kawin??

ape pendapatan korang??

eh2..

salah tanye lak..

ape pendapat korang??

klau mintak izin nk kawin pn parents akan cakap kalau ade duit boleh la..

(tulis ni macam ade pengalaman je..)

hehe

cmne tu??

maknenye kalau tkde duit tkleh kawin la ea???

kalau miskin then beria2 jgk nk kawin cmne??

cepat2..

beri pendapat korang yg maha bernas tu..

oh!!!mama, aku mahu kawen..(ni lirik lagu je okey)

hehe..


keliru

semakin banyak bace komen dan pendapat org lain rase cm keliru plk...

betul ke tk betul??

baik ke tk keputusan yg aku nk amik ni??

tk paham la aku..huhu..



Tuesday, January 4

mulut gadis ayu berbaju kurung pink mengeluarkan asap...

tajuk tkleh blah ok..

td g keje kol 730 gerak dari umah..

opis bukak pukul 9...hari2 pn macam ni...

ujung taun nant bleh dapat anugerah pekerja contoh tk agak2nye??

hehe..


so,

sementara nk tunggu opis bukak (kebiasaannya dalam pukul 840 la...)

aku g lepak kt kedai bese mcm bese...

bekpes ngn arie dulu...

then da abis mkn arie pn berangkat ke opis dia plk..

di bukit jalil ok...

betapa baiknye dia sanggup temankan aku..

huhu..puji buah ati sendiri...hehee...


so lepas arie bergerak aku pn duk la termenung sorang2..

asal ade org lalu je pandang..

then senyum2 simpul lagi manis ok..


tapi arini ade lak fenomena yang agak menyakitkan mata dan hati..

hehe...

aku pg2 ni nk hirup milo panas...

eh..salah2..

nk hirup udara yang segar..tp banyak plk "naga" yang datang kt kedai tu...

korang yang isap kang aku lak yang mati dulu..


tetibe ade la sorang awek ni..

cun bleh tahan la..berbaju kurung pink..berjalan lemah lembut dan ayu..

masuk kedai then senyum kt aku...

serius, manis senyuman dia..

tp aku perasan ade asap ape ntah kuar dari tangan dia..

aku intai2 la..

tp tk nampak....lalala..

aku pn jeling3 la dia..nk tau jugak..busybody la kate org..

rupenye dia pn "naga" jugak ok..

kensel nk wt kakak ipar...

dia dengan bangganya menyedut dan menghembuskan asap maut tu..

aku plk yg rase cm malu..

siap g amik bekas isi habuk rokok lg...


wanita oh wanita...


korang rase bergaya ke tgk perempuan merokok??

pakai baju kurung lg..

nasib baik la tk pakai tudung..

sedap ke rokok tu??asap dia pn da busuk gle..

tk suke tgk...



Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Followers

love is the source of unity

love is the source of unity